Antskog mediassa

Uusimmat: 

Länsi-Uusimaa -lehti ja verkkojulkaisu 20. ja 21.10.20







Antskog får en Raseborgsskylt – byn som är nära granne till Lojo vill stärka invånarnas identitet som raseborgare. 27.8.2019.  Svenska Yle. Lue artikkeli 

Hör mera om Raseborgs minsta bruk Antskog .   Trots att också byborna i Antskog har varit raseborgare i tio år saknar byn ännu en vägskylt som berättar att man anländer till Raseborg samtidgt som man kommer till Antskog. 23.8.2019. Yle Areena /Vega Västnyland. Kuuntele ohjelma


Radio Fiskars

Antskogin muisteluhetki vuodelta 2015

Nyt muistellaan menneiden vuosikymmenien Antskogia. Tarinoinnin runko perustuu Antskogissa vapaa-aikoina asuvan Teppo Köntin, kokoamiin haastattelumuistiinpanoihin. Hän toimii myös tapahtuman vetäjänä.

Ohjelmassa tutustutaan jokivarren ja muiden kylän talojen historiaan ja muistellaan taloissa asuneita ihmisiä. Missä olivat leipomo, pesutupa tai suutari? Mistä saivat nimensä Säteri, Orpola, Rauhala, Pomola ja Stoltti? Entä Pirunlinna ja Paskatti tai Paratiisi?

Puhutaan myös uitosta ja lasten ja nuorten hurjista leikeistä. Välillä Anskussa tanssittiin; laiturilla, kirkkopaikalla, milloin missäkin. Mutta miksi tanssijoita joskus myös pidätettiin? Entä miten Tarzan liittyy Anskun entisiin aikoihin? Mikä oli nälkäisen maalarin huikopala?

Muistelon loppuosassa keskustellaan Verkatehtaasta. Mitä työntekijöiden etuihin kuului ennen ja jälkeen palkankorotusten vaatimisen? Kannattiko pyytää? Oliko Verkatehtaan konkurssi välttämätön?

Paljon muistoja arjesta, ihmisistä, tapahtumista ja myös ympäröivästä maailmasta, joiden avulla nykypäivä saa syvyyttä. Harvinainen taltiointi, jossa aikalaiset muistelevat omia ja vanhemmiltaan kuulemiaan asioita. Päämuistelijoina ovat Vilho Rantanen ja Veikko Lackman sekä veljekset Tauno ja Tapani Johansson. Muisteluun osallistuu myös kahvilassa ollut väki.

Reilu parituntinen muistelo on äänitetty Antskogin työväentalolla 26.7.2015. Tilaisuuden järjestänä toimi Antskogin kyläseura.

Haastateltavana Hilkka Munter s. Oksanen


Hilkka Oksasesta tuli Antskogilainen 1930-luvulla, jolloin hän muutti Verkatehtaalla työt aloittaneen miesystävänsä, sittemmin puolisonsa Kalle Munterin luo. Leppävirralla vuonna 1916 syntynyt Hilkka lähti työn perässä maailmalle jo 13-vuotiaana. Työpaikka oli Helsingin Kalliossa ja työnä lapsenhoito. Keskiviikkoisin ja sunnuntaisin hänellä oli muutama tunti vapaata, muuten työaika oli jatkuva.

Haastattalun vuodelta 1993 löydät täältä


Muistoja Olli Saarinen

Olli Saarinen aloitti 13-vuotiaana työt Fiskarsin Konepajalla. Siihen mennessä hänelle oli kertynyt jo työkokemusta muualtakin, muun muassa Antskogin Verkatehtaalta. Viimeiset kuusikymmentä vuotta hän on asunut Fiskarsin ruukissa aivan viime päiviin asti.

Ennen tätä kaikkea Olli Saarisen perhe muutti vuonna 1944 Antskogiin, missä isä-Saarista odotti myymälänhoitajan paikka. Muuttomatka sai yllättävän käänteen, kun tien päällä jo ollut perhe kuuli kaupan olevan ilmiliekeissä. Perille tultiin kuitenkin.

Monissa eri luottamustehtävissä toimineena Saarisella on ollut aitiopaikka nähdä ja tarkastella Fiskarsin ruukin vaiheita sen kukoistuksessa ja köyhempien vuosien aikana. Minkälaista oli toimia pääluottamusmiehenä Konepajan lakkauttaessa toimintansa? Mitä kunnanvaltuustossa toimiminen merkitsi vapaa-ajalle?

Ollin muistelmat löydät täältä




Elämää Antskogin Verkatehtaan ympärillä

Radiofiskarsin Antskogin aluetoimituksen tämänkertaisena aiheena on maailmallakin aikoinaan tunnettu Verkatehdas, jonka filttejä ja peitteitä näkee vanhoissa kotimaisissa elokuvissa, ja jonka laadukasta liituraitakangasta Englannin herrat hakivat pukuihinsa.

Minkälaista elämä oli tehtaan toimiessa? Miten lastenhoito oli järjestetty, kun monissa perheissä molemmat vanhemmat kävivät töissä. Miten vuoden 1959 konkurssi vaikutti Antskogin elämään? Jutussa kuullaan myös Antskogin ja Fiskarsin poikien erikoisesta yhteisestä bisneksestä.

Mukana muisteloissa ovat Tauno Johansson, Eija Kallio, Olli Saarinen, Raimo Saarinen, Ismo Sjöblom sekä Kirsti Wilde. Haastattelijana toimii Marja Salenius.

Haastatteluun pääset tästä




Haastateltavana Carl-Gustaf From Antskogista

Carl-Gustaf, Kalle, Fromilla on 83 vuoden ajalta muistoja Antskogin elämästä.
Kaksiosaisen haastattelun aluksi kuulemme Antskogin ja Fromin perheen vaiheista 1930-luvulta tähän päivään asti, haastattelijana Marja Salenius.

Pian julkaistavassa toisessa osassa keskustellaan Kalle Fromin elämäntyöstä Vehon toimitusjohtajana sekä jääkiekosta, haastattelijana on Marko Salenius.

Ohjelmat ovat radiofiskarsin Antskogin aluetoimituksen ohjelmistoa.

Pääset ensimmäiseen haastatteluun tästä.

Toiseen haastatteluun pääset tästä.




Hjördis Nässling Fiskars radion haastattelussa. Hjördis Nässling, joka on syntynyt ja asunut Antskogissa vuoteen 1965 saakka. Hän kertoo mm. lapsuuden ajan kylästä, koulusta ja tehtaan vaikutuksesta yhteisöön.  Haastattelijat Ulla Korhonen ja Tauno Johansson  29.7.2019. Kuuntele ohjelma.

Kirjailija Paula Havaste oli Fiskarin Marttojen ja kyläseuramme vieraana. Kuuntele Paulan mukaansa tempaava esitys! 19.10.2018. Kuuntele ohjelma.

Antskogin urheiluseura Yrityksen historiaa: Tauno ja Tapani Johansson, Ismo Sjöblom ja Ari Nuolivirta Ulla Korhosen haastattelussa.  19.10.2018. Kuuntele ohjelma

Fiskars-yhtiön eläkkeellä oleva riistanhoitaja Matti Vuorinen. Miten työ, luonto ja ympäristö on muuttunut vuosien saatossa? Haastattelija Marja Salenius. 1.6.2018. Kuuntele ohjelma

jätevesilainsäädännöstä kertoo Antskogin työväentalolla pidetyssä tilaisuudessa Jätevesineuvoja Tiina Asp Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:stä. 29.4.2018 . Kuuntele ohjelma

Pekka Helin toimittaja Suvi Heinon haastateltavana. Miten hänestä tuli kovan luokan ammattimuusikko ja alansa yhdistysten vaikuttaja. Mitä musiikki oli ennen, nyt ja mihin ollaan menossa. 7.8.2017. Kuuntele ohjelma



Yle Areena teatterikorkeakoulun kierroksesta (12.10.2017)