Ajankohtaista

Kesäjuhlat totuttuun tapaan Työväentalolla la 6.7.24 

Kahvila avautuu klo 13 ja ohjelma aloitetaan klo 14. 

Leivonnaisia tarvitaan kahvilaan ja arpajaisvoittoja arpajaisiin. 
Tervetuloa mukaan tekemään kesän parhaat kahvilatarjonnat. 
Ota yhteyttä Kirsti Wildeen  040-548 9764

 

Vuoden 2023 kuntopolkujen kulkijoiden kesken arvottiin palkinnot

Eniten kävijöitä oli Manibackan kuntoradalla, jossa vihkossa oli merkinöjä 1214 ja lahjakortin voitti Kyllikki Sjöblom. Iilammen vihkolla merkintöjä oli 763, voittaja Antti Riutta. Rahnolan reitillä kulkijoita oli 300 ja voittaja oli Eija Koskela.

Käyntinsä kuntopolkujen vihkoihin vuoden aikana merkinneiden kesken on arvottu Ravintola Kuparipajan 30 €:n arvoiset lahjakortit. Onnea ja makoisia elämyksiä voittajille!

Huikea määrä liikkujia on kirjannut kuntoilunsa Antskogin kuntopolkujen kolmeen vihkoon - yhteensä vihkoissa on 2277 liikuntamerkintää, mikä oli yli 600 kpl enemmän kuin edellisenä vuonna !! Hieno saavutus, saammekohan tänä vuonna ennätyksen rikottua.

Antskogin talojen tarinat 

Antskogin kyläseura on kerännyt kylän rakennusten historiaa. Kuvista ja tarinoista rakennettiin Työväentalolle näyttely heinäkuussa 2023. Kiitos kaikille tarinoita ja kuvia näyttelyyn lähettäneille sekä kahvilan kuuluisien herkkujen taikojille ja muille talkoolaisille!

Muistojen keräystyömme jatkuu edelleen ja tarkoitus on koota talojen tarinat julkaisuksi.  Jokainen kyläläinen voi osallistua hankkeeseen toimittamalla kyläseuraan tietoja ja valokuvia  omasta talostaan tai tarinoita taloista, joissa on kylällä asunut.

Valokuvat palautetaan takaisin omistajille kyläseuran digiarkistoon siirtämisen jälkeen.

Toivomme taloista seuraavia tietoja:

·        Talon nimi ja osoite

·        Rakennusvuosi

·        Tietojen antaja

·        Nykyinen asukas

·        Talon vaiheita ja tarinoita

Tiedot taloista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen: antskoginkylaseura@gmail.com tai kirjeenä osoitteeseen:
Kirsti Wilde, Anummentie 19, 10480 Antskog.

Mikäli haluat lisätietoja  ota rohkeasti yhteyttä kyläseuraan em. osoitteisiin tai puhelimitse: 
Kirsti 040-548 9764, 
Marja 040-749 2660 tai 
Ulla 050-340 9732

Kirsti Wildelle Suomen kylät ry:n ansiomerkki

Antskogin kyläseura ry:n vuosikokouksessa 20.5. palkittiin kyläseuran pitkäaikainen sihteeri Kirsti Wilde Suomen Kylät ry:n pronssisella ansiomerkillä tunnustuksena aktiivisesta ja pitkäaikaisesta työstä kylätoiminnan hyväksi. Merkin ja kunniakirjan luovutti Uudenmaan kylät ry:n varapuheenjohtaja Holger Wickström

Tervetuloa Vaihtamoomme!

Työväentalon vieressä olevaan kyläläiset voivat kierrättää itselle tarpeettomia kirjoja ja pieniä käyttöesineitä tai työkaluja, joita itse ei tarvitse.


Kirjalainaamo on avoinna myös Työväentalon eteisessä tapahtumien yhteydessä ja sopimuksen mukaan. 

Tule hakemaan luettavaa ja  tuo tullessasi kirjoja muiden luettavaksi.


Antskogin kyläsuunnitelma 2023-2028

Antskogin kyläsuunnitelmaan on koottu suuntaviivat, joiden mukaisesti kylän elinvoimaisuutta vahvistetaan ja toimintaa voidaan kehittää pitkäjänteisesti kyläläisten toiveiden mukaisesti.

Kylän asukkaat ovat osallistuneet kyläsuunnitelman kokoamiseen kahdessa vaiheessa erilaisissa työpajoissa ja vastaamalla kyselyihin.

Vuosille 2023-2028 tehdyn suunnitelman pohjana on vuonna 2020 julkaistu ensimmäinen kyläsuunnitelma. Kesällä 2022 tehdyissä kyselyissä ilmeni, että kyläläisten toiveet olivat edelleen ryhmiteltävissä aiemman suunnitelman tavoitekokonaisuuksien alle.

Elinvoimainen kyläyhteisö on yleistavoite, jonka alle keskeisiksi kehittämisen tavoitteiksi nousevat viihtyisä elinympäristö ja monipuoliset liikuntamahdollisuudet. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii konkreettisia tekoja, jotka kirjataan vuosittain Antskogin kyläseura ry:n toimintasuunnitelmaan.

Kyläsuunnitelma esiteltiin ja hyväksyttiin kyläseuran vuosikokouksessa toukokuussa 2023

Kyläsuunnitelmaan johon voit tutustua Kyläsuunnitelma-sivulla  


Äijät kävelee...


ANTSKOGIN ÄIJÄ-SPORT TIEDOTTAA

Moi kaikki

Olemme saaneet hienosti ukkojen liikuntaryhmän käyntiin. Kerran viikossa olemme käyneet ”walk & talk” lenkeillä. Tarinaa on riittänyt, hauskaa on ollut ja hiki on myös saatu pintaan.

Lenkit ja tapahtumat sovitaan aina vain seuraavaksi kerraksi. Tapahtumista saat tietoa kylän Facebook-sivuilta ja parhaiten pysyt ajan hermoilla, kun liityt Whatsap-ryhmäämme.

Ota yhteyttä Markoon p. 0400 450 980, niin lisäämme sinut ryhmään.

Kaikki pojat, miehet, ukot, karpaasit ja äijät olette tervetulleita mukaan. Ikärajaa ei ole. Kynnys on matala mutta mieli on korkea.

Uusia liikuntaideoita ja muita tekemisen ehdotuksia otetaan mieluusti vastaan.


Terveisin,

Antskog Äijä-Sport

Tallenteita Antskogista  Radio-Fiskarsissa

Haastateltavana Anneli Kantokorpi


Antskogin tehtaan toiminnan vähentyessä työntekijöiden asunnot alkoivat
tyhjentyä. Asuntoja ei mainostettu, mutta Helsingissä asuva *Anneli
Kantokorpi* muutti Plevna-taloon pikkuväkisin ja on nyt yksi kylän
pitkäaikaisimmista kesäasukkaista. Kesäpaikassa ovat parasta tutut maisemat ja rakas joki muutaman askeleen päässä. 
Ohjelma on Antskogin aluetoimituksen tuotantoa. Haastattelu ja kuvat Ulla Korhonen. 

Kuuntele ohjelma


Haastateltavana Aira Fagerroth

Antskogin aluetoimituksessa Ulla Korhonen haastattelee koko aikuisikänsä Antskogissa asunutta Aira Fagerrothia. Pomolan terassilla mietitään maatalouspitäjä Karjalohjan ja tehdasympäristön välisiä eroja ja vaikutuksia arkielämään. 

Lue lisää ja kuuntele ohjelma


Haastateltavana Hilkka Munter s. Oksanen


Hilkka Oksasesta tuli Antskogilainen 1930-luvulla, jolloin hän muutti Verkatehtaalla työt aloittaneen miesystävänsä, sittemmin puolisonsa Kalle Munterin luo. Leppävirralla vuonna 1916 syntynyt Hilkka lähti työn perässä maailmalle jo 13-vuotiaana. Työpaikka oli Helsingin Kalliossa ja työnä lapsenhoito. Keskiviikkoisin ja sunnuntaisin hänellä oli muutama tunti vapaata, muuten työaika oli jatkuva.

Haastattalun vuodelta 1993 löydät täältä

Muistoja Olli Saarinen

Olli Saarinen aloitti 13-vuotiaana työt Fiskarsin Konepajalla. Siihen mennessä hänelle oli kertynyt jo työkokemusta muualtakin, muun muassa Antskogin Verkatehtaalta. Viimeiset kuusikymmentä vuotta hän on asunut Fiskarsin ruukissa aivan viime päiviin asti.

Ennen tätä kaikkea Olli Saarisen perhe muutti vuonna 1944 Antskogiin, missä isä-Saarista odotti myymälänhoitajan paikka. Muuttomatka sai yllättävän käänteen, kun tien päällä jo ollut perhe kuuli kaupan olevan ilmiliekeissä. Perille tultiin kuitenkin.

Monissa eri luottamustehtävissä toimineena Saarisella on ollut aitiopaikka nähdä ja tarkastella Fiskarsin ruukin vaiheita sen kukoistuksessa ja köyhempien vuosien aikana. Minkälaista oli toimia pääluottamusmiehenä Konepajan lakkauttaessa toimintansa? Mitä kunnanvaltuustossa toimiminen merkitsi vapaa-ajalle?

Ollin muistelmat löydät täältä

Elämää Antskogin Verkatehtaan ympärillä

Radiofiskarsin Antskogin aluetoimituksen tämänkertaisena aiheena on maailmallakin aikoinaan tunnettu Verkatehdas, jonka filttejä ja peitteitä näkee vanhoissa kotimaisissa elokuvissa, ja jonka laadukasta liituraitakangasta Englannin herrat hakivat pukuihinsa.

Minkälaista elämä oli tehtaan toimiessa? Miten lastenhoito oli järjestetty, kun monissa perheissä molemmat vanhemmat kävivät töissä. Miten vuoden 1959 konkurssi vaikutti Antskogin elämään? Jutussa kuullaan myös Antskogin ja Fiskarsin poikien erikoisesta yhteisestä bisneksestä.

Mukana muisteloissa ovat Tauno Johansson, Eija Kallio, Olli Saarinen, Raimo Saarinen, Ismo Sjöblom sekä Kirsti Wilde. Haastattelijana toimii Marja Salenius.

Haastatteluun pääset tästä

Haastateltavana Carl-Gustaf From Antskogista

Carl-Gustaf, Kalle, Fromilla on 83 vuoden ajalta muistoja Antskogin elämästä.
Kaksiosaisen haastattelun aluksi kuulemme Antskogin ja Fromin perheen vaiheista 1930-luvulta tähän päivään asti, haastattelijana Marja Salenius.

Pian julkaistavassa toisessa osassa keskustellaan Kalle Fromin elämäntyöstä Vehon toimitusjohtajana sekä jääkiekosta, haastattelijana on Marko Salenius.

Ohjelmat ovat radiofiskarsin Antskogin aluetoimituksen ohjelmistoa.

Pääset ensimmäiseen haastatteluun tästä.

Toiseen haastatteluun pääset tästä.


Katso video Työväentalosta

Ks. Lisää tietoa Työväentalosta

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.