Ajankohtaista

Allekirjoita kuntalaisaloite Antskogintien jatkamisesta Antskogin läpi

Historiallisesti Antskogin kylän läpi kulkeva tie oli nimeltään Antskogintie. Tällä hetkellä Antskogintie päättyy Antskogiin ja jatkuu Fiskarsintienä Fiskarsin läpi.
Raaseporin kaupungin muodostamisen yhteydessä Raaseporin kaupunki kyläläisiä kuulematta ja itsensä myöntämän mukaan epähuomiossa muutti tien nimeksi Fiskarsintie.
Alusta asti tämä muutos aiheutti kylän asukkaille hankaluuksia. Numerointi meni sekaisin. Jakeluautot ja postit eivät löydä perille, pelastusajoneuvoja on tultava opastamaan. Navigaattori heittää kilometreittäin.
Me Antskogin kyläläiset olemme sitä mieltä, että historiallinen tien nimi pitää palauttaa meille. Tien nimi on osa kylän identiteettiä. Jos katsoo muiden kylien teitä, on jokaisella kylällä nimensä mukainen tie, Antskog on poikkeus. Kylän oman nimen vieminen vaikuttaa, että Antskogin kylän olemassaolo haluttaisiin häivyttää Fiskarsin kylän rinnalla.
Pyydämme siis Raaseporin kaupunkia käsittelemään asian uudelleen.

Allekirjoita aloite osoitteessa:

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/31521


Antskogin kyläsuunnitelma 2023-2028

Antskogin kyläsuunnitelmaan on koottu suuntaviivat, joiden mukaisesti kylän elinvoimaisuutta vahvistetaan ja toimintaa voidaan kehittää pitkäjänteisesti kyläläisten toiveiden mukaisesti.

Kylän asukkaat ovat osallistuneet kyläsuunnitelman kokoamiseen kahdessa vaiheessa erilaisissa työpajoissa ja vastaamalla kyselyihin.

Vuosille 2023-2028 tehdyn suunnitelman pohjana on vuonna 2020 julkaistu ensimmäinen kyläsuunnitelma. Kesällä 2022 tehdyissä kyselyissä ilmeni, että kyläläisten toiveet olivat edelleen ryhmiteltävissä aiemman suunnitelman tavoitekokonaisuuksien alle.

Elinvoimainen kyläyhteisö on yleistavoite, jonka alle keskeisiksi kehittämisen tavoitteiksi nousevat viihtyisä elinympäristö ja monipuoliset liikuntamahdollisuudet. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii konkreettisia tekoja, jotka kirjataan vuosittain Antskogin kyläseura ry:n toimintasuunnitelmaan.

Kyläsuunnitelma esiteltiin ja hyväksyttiin kyläseuran vuosikokouksessa toukokuussa 2023

Kyläsuunnitelmaan johon voit tutustua Kyläsuunnitelma-sivulla  

Antskogin talojen tarinat 

– kesänäyttely 2023

Antskogin kyläseura on aloittanut kylän rakennusten historian keruuhankkeen. Tarkoituksemme on saada tietoa, muistoja ja valokuvia taloista sekä niiden rakennusvaiheista ja asukkaista. Jokainen kyläläinen voi osallistua hankkeeseen toimittamalla kyläseuraan tietoja omasta talostaan tai tarinoita taloista, joissa on kylällä asunut.

Erityisesti toivomme taloista valokuvia, joista tulemme kokoamaan kesänäyttelyn Työväentalolle kesäksi 2023. Valokuvat palautetaan näyttelyn ja kyläseuran digiarkistoon siirtämisen jälkeen omistajille.

Toivomme taloista seuraavia tietoja:

·        Talon nimi ja osoite

·        Rakennusvuosi

·        Tietojen antaja

·        Nykyinen asukas

·        Talon vaiheita ja tarinoita

Tiedot taloista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen: antskoginkylaseura@gmail.com tai kirjeenä osoitteeseen:
Kirsti Wilde, Anummentie 19, 10480 Antskog.

Mikäli haluat lisätietoja tai tulla mukaan kokoamaan näyttelyä, ota rohkeasti yhteyttä kyläseuraan em. osoitteisiin tai puhelimitse: 
Kirsti 040-548 9764, Marja 040-749 2660 tai Ulla 050-340 9732

Kuntovihkojen reiteillä vuonna 2022 kulkeneiden kesken arvottiin palkinnot

Huikea määrä liikkujia on kirjannut kuntoilunsa Antskogin kuntopolkujen kolmeen vihkoon vuonna 2022. Yhteensä vihkoissa on 1624 liikuntamerkintää !! Hieno saavutus, josta voimme onnitella kaikkia kuntopoluilla liikkuneita!

Käyntinsä vihkoihin vuoden aikana merkinneiden kesken on arvottu Ravintola Fiskars Wärdshusin 30 €:n arvoiset lahjakortit. Onnea ja makoisia elämyksiä voittajille!

Eniten kävijöitä oli Manibackan kuntoradalla, jossa vihkossa oli merkinöjä 767 ja lahjakortin voitti Essi I. Iilammen vihkolla merkintöjä oli 634, voittaja Teija Tuominen. Rahnolan reitillä kulkijoita oli 223 ja voittaja oli Esko Nuolivirta.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hyvää uutta kuntoiluvuotta kaikille! Nyt on hyvä aika tutustua kuntovihkoreitteihin ja samalla osallistua vuoden 2023 kävijöiden kesken tehtävään arvontaan.


Tervetuloa Vaihtamoomme!

Työväentalon vieressä olevaan kyläläiset voivat kierrättää itselle tarpeettomia kirjoja ja pieniä käyttöesineitä tai työkaluja, joita itse ei tarvitse.


Kirjalainaamo on avoinna myös Työväentalon eteisessä tapahtumien yhteydessä ja sopimuksen mukaan. 

Tule hakemaan luettavaa ja  tuo tullessasi kirjoja muiden luettavaksi.



Äijät kävelee...


ANTSKOGIN ÄIJÄ-SPORT TIEDOTTAA

Moi kaikki

Olemme saaneet hienosti ukkojen liikuntaryhmän käyntiin. Kerran viikossa olemme käyneet ”walk & talk” lenkeillä. Tarinaa on riittänyt, hauskaa on ollut ja hiki on myös saatu pintaan.

Lenkit ja tapahtumat sovitaan aina vain seuraavaksi kerraksi. Tapahtumista saat tietoa kylän Facebook-sivuilta ja parhaiten pysyt ajan hermoilla, kun liityt Whatsap-ryhmäämme.

Ota yhteyttä Markoon p. 0400 450 980, niin lisäämme sinut ryhmään.

Kaikki pojat, miehet, ukot, karpaasit ja äijät olette tervetulleita mukaan. Ikärajaa ei ole. Kynnys on matala mutta mieli on korkea.

Uusia liikuntaideoita ja muita tekemisen ehdotuksia otetaan mieluusti vastaan.


Terveisin,

Antskog Äijä-Sport

Tallenteita Antskogista  Radio-Fiskarsissa


Haastateltavana Aira Fagerroth

Antskogin aluetoimituksessa Ulla Korhonen haastattelee koko aikuisikänsä Antskogissa asunutta Aira Fagerrothia. Pomolan terassilla mietitään maatalouspitäjä Karjalohjan ja tehdasympäristön välisiä eroja ja vaikutuksia arkielämään. 

Lue lisää ja kuuntele ohjelma


Haastateltavana Hilkka Munter s. Oksanen


Hilkka Oksasesta tuli Antskogilainen 1930-luvulla, jolloin hän muutti Verkatehtaalla työt aloittaneen miesystävänsä, sittemmin puolisonsa Kalle Munterin luo. Leppävirralla vuonna 1916 syntynyt Hilkka lähti työn perässä maailmalle jo 13-vuotiaana. Työpaikka oli Helsingin Kalliossa ja työnä lapsenhoito. Keskiviikkoisin ja sunnuntaisin hänellä oli muutama tunti vapaata, muuten työaika oli jatkuva.

Haastattalun vuodelta 1993 löydät täältä

Muistoja Olli Saarinen

Olli Saarinen aloitti 13-vuotiaana työt Fiskarsin Konepajalla. Siihen mennessä hänelle oli kertynyt jo työkokemusta muualtakin, muun muassa Antskogin Verkatehtaalta. Viimeiset kuusikymmentä vuotta hän on asunut Fiskarsin ruukissa aivan viime päiviin asti.

Ennen tätä kaikkea Olli Saarisen perhe muutti vuonna 1944 Antskogiin, missä isä-Saarista odotti myymälänhoitajan paikka. Muuttomatka sai yllättävän käänteen, kun tien päällä jo ollut perhe kuuli kaupan olevan ilmiliekeissä. Perille tultiin kuitenkin.

Monissa eri luottamustehtävissä toimineena Saarisella on ollut aitiopaikka nähdä ja tarkastella Fiskarsin ruukin vaiheita sen kukoistuksessa ja köyhempien vuosien aikana. Minkälaista oli toimia pääluottamusmiehenä Konepajan lakkauttaessa toimintansa? Mitä kunnanvaltuustossa toimiminen merkitsi vapaa-ajalle?

Ollin muistelmat löydät täältä

Elämää Antskogin Verkatehtaan ympärillä

Radiofiskarsin Antskogin aluetoimituksen tämänkertaisena aiheena on maailmallakin aikoinaan tunnettu Verkatehdas, jonka filttejä ja peitteitä näkee vanhoissa kotimaisissa elokuvissa, ja jonka laadukasta liituraitakangasta Englannin herrat hakivat pukuihinsa.

Minkälaista elämä oli tehtaan toimiessa? Miten lastenhoito oli järjestetty, kun monissa perheissä molemmat vanhemmat kävivät töissä. Miten vuoden 1959 konkurssi vaikutti Antskogin elämään? Jutussa kuullaan myös Antskogin ja Fiskarsin poikien erikoisesta yhteisestä bisneksestä.

Mukana muisteloissa ovat Tauno Johansson, Eija Kallio, Olli Saarinen, Raimo Saarinen, Ismo Sjöblom sekä Kirsti Wilde. Haastattelijana toimii Marja Salenius.

Haastatteluun pääset tästä

Haastateltavana Carl-Gustaf From Antskogista

Carl-Gustaf, Kalle, Fromilla on 83 vuoden ajalta muistoja Antskogin elämästä.
Kaksiosaisen haastattelun aluksi kuulemme Antskogin ja Fromin perheen vaiheista 1930-luvulta tähän päivään asti, haastattelijana Marja Salenius.

Pian julkaistavassa toisessa osassa keskustellaan Kalle Fromin elämäntyöstä Vehon toimitusjohtajana sekä jääkiekosta, haastattelijana on Marko Salenius.

Ohjelmat ovat radiofiskarsin Antskogin aluetoimituksen ohjelmistoa.

Pääset ensimmäiseen haastatteluun tästä.

Toiseen haastatteluun pääset tästä.